Blog: 02 - 04

Blog #02

Slow coffee

De naam zegt het, langzame koffie. Maar waarom langzaam?

Vroeger

Weet je nog, vroeger, bij opa en oma. De mokkamaster is een goed voorbeeld van slow coffee, het ouderwetse apparaat wat op het aanrecht stond. Deze techniek is weer super hip! De oudere generatie zegt wel eens ‘met een snufje zout’. Filterzakje, een lepel roodmerk, water erin, knopje aan en wachten.

Bonen en de techniek

Dat snufje zout is nu niet meer nodig. Koffiebranders branden hun koffie om de uiterste smaaksensatie te krijgen uit een boon. Voor slow koffie, ook wel filterkoffie genoemd, heb je licht gebrande bonen nodig. Anders wordt de koffie bitter. Een espresso wordt onder druk gezet. Met 9 bar drukt het water zich door een compacte ‘koffiekoek’ en loopt binnen 20 à 30 seconden door de filterbakdrager. Slow coffee is (vers) gemalen koffie in een filter waar het water langzaam op wordt geschonken. Dit duurt gemiddeld twee à drie minuten. Like I told you; langzaam! Omdat het water langer in contact is met de gemalen bonen kunnen meer smaken worden opgenomen. En hoe donkerder de boon en hoe langer contact met water, hoe bitterder de smaak zal zijn.

Maar dan heb je het alleen over de bonen. Filterkoffie kan met diverse methodes worden gezet. Bijvoorbeeld een chemex, hario V60 of een mokkamaster. Hier gebruik je ook daadwerkelijk een filterzakje voor. Maar ook de siphon, french press, aeropress vallen onder de noemer slow coffee.

Bonen en de techniek; check. Maar elke techniek vereist zijn eigen maalgraad van de bonen. De ene grover gemalen dan de andere. Het water wordt ‘van de kook af’ opgeschonken op verschillende momenten. Kokend water kan de smaken van de bonen verbranden wat zonde zou zijn van je koffie.  Een klein beetje opschenken zodat de gemalen bonen nat zijn. Hierdoor ontstaan er belletjes op je koffie, ook wel bloomen genoemd. Daarna schenk je nog 2 tot 5 keer op.

Diverse manieren

Slow koffie kan op diverse manieren worden gezet, maar alles is afhankelijk van de techniek, versheid en hoeveelheid van de bonen, maalgraad, watersoort- en temperatuur en ga zo maar door. Mijn advies; vooral blijven experimenteren. Die mega lekkere koffie die je vandaag drinkt, kan misschien, met precies dezelfde verhoudingen, morgen toch weer net iets anders smaken..

Beleving

Slow coffee kan in je zaak een extra beleving neerzetten. Tegenwoordig word slow coffee in diverse restaurants en andere horeca gelegenheden aan tafel geserveerd. Gasten kijken mee hoe de koffie word gemaakt. In de tussentijd kan een verhaal worden verteld over de bonen of de smaak die de gast kan verwachten. Hoe leuk is het om dit samen te doen als foodpairing. Of geserveerd bij het dessert..

Ps. Van slow coffee kan je ook een flash brew maken. Dit is een Japanse methode. Hierbij zet je warme filterkoffie die gelijk op ijsblokjes terecht komt. Super lekker voor de zomer!

Milou Savelkoul is barista en founder van ontheroad hospitality.
Mcoffee&cocktails.barista&bartender.events.consultant.workshops.concepts
*leuke tips zijn altijd welkom! Stuur me een berichtje!

Tribes coffee is onderdeel van Redbeans.