Blog: 04 - 04

Blog #04

Coffee in the mix

Een barista heeft een machine, filterbakdragers, melkkannetjes, een molen en een tamper als zijn of haar tools. Een bartender werkt met een shaker, strainer, jigger en barspoon. De ene werkt voornamelijk met warme dranken, de andere serveert koude dranken. Maar baristas en bartenders hebben veel gemeen namelijk een drankje serveren aan je gast.

Wat ik interessant vind is het verschil opzoeken tussen baristas en bartenders. Bartenders gebruiken koffie als ingrediënt voor hun cocktails. Ze willen juíst de koffie zuren of bitters gebruiken als smaakelement in hun cocktail. Voor baristas is koffie een hoofdingrediënt. Zonder een mooi gebalanceerde espresso zal je cappuccino ook minder lekker zijn. Wist je dat ik als barista ook wel eens achter een cocktailbar sta als bartender? Het is leuk om deze twee disciplines in de hospitality te blurren. Mixen is misschien een betere benaming ? Maar iedereen kan het leren!

Een koffie cocktail leuten

Koffie gebruiken als ingrediënt voor cocktails is op dit moment een ware trend. Vincent Nouws van The Fabulous Shaker Boys is een gepassioneerde bartender. Hij laat zich voornamelijk inspireren door trends op het gebied van food en drinks. Voor Tribes heeft hij een aantal heerlijke cold brew mix recepten gemaakt die iedereen kan maken. Ik ging op de koffie bij Vincent, of zou ik zeggen, ‘een koffie cocktail leuten’.

Vincent: ‘Het maken van een koffie cocktail is niet moeilijk. Ik heb me laten inspireren door diverse zomerse smaken en trends. Neem nu de moscow mule. Een heerlijk verfrissende cocktail met gingerbeer, limoen en wodka, maar dan met een koffie twist. De versie met koffie is super lekker en simpel te maken, bijna een variant op ice tea. De cocktails worden non-alcohol gemaakt, maar als je voorkeur hebt voor een boozy drink, kan je bij elke Tribes cold brew mix een scheutje vodka of whiskey toevoegen.’

Hou je van meer spanning? Vincent heeft een coffee cocktail ontworpen met rood fruit en een spicy afdronk van chili. ‘Hier bied ik gasten een meer gewaagde combinatie aan. Koffie met rood fruit en een chili is niet een alledaagse combi, maar vertrouw mij, het is echt een geweldige mix.’

Mijn persoonlijke favoriet is de ware smaaksensatie. Cold brew met ananas en hazelnoot. Koffie, ananas en hazelnoot? JA! Dit in combinatie met cold brew is mijn zomerse favoriet. Hou je van een meer zoetere smaak? Cold brew, kokos en passievrucht is nog zo’n maffe combinatie.

Zie hier hoe je de verschillende cold brew mixen maakt.

De Bajes Amsterdam

Nieuwsgierig geworden? Ik werd uitgenodigd bij de Bajes Amsterdam waar ze de Tribes cold brew mix serveren. Naast deze cold brew varianten serveren ze ook Tribes coffee. De bartender was zo enthousiast dat hij ook een espresso martini* maakte, inclusief de 3 koffieboontjes. Wist je dat deze staan voor hoop, geloof en liefde?

Heb je ergens anders een lekkere variatie met cold brew coffee geproefd? Tag op social media @ontheroadhospitality en @tribesacoffeeprophecy en dan ga ik op tour naar deze fijne plekjes.

Milou Savelkoul is barista en founder van ontheroad hospitality.
Mcoffee&cocktails.barista&bartender.events.consultant.workshops.concepts
*leuke tips zijn altijd welkom! Stuur me een berichtje!

Tribes coffee is onderdeel van Redbeans.