Blog: 03 - 04

Blog #03

Cold brew coffee

Baby it’s getting hot!

De zon geeft warmte af, zomerjurkjes halen we uit de kast, de slippers in aantocht, op naar de koffiebar om een drankje te doen. Maar wat drinken we deze periode van het jaar? Een warme koffie heb je niet altijd zin in. Maar hiervoor is een oplossing! Ice ice baby! Maar weet je wat helemaal hip is? Cold brew, of cold drip, of flash brewed, of nitro! Is dit Chinees voor je? Ik zal het uitleggen!

In de VS is het al een tijd hip, en op mijn insta stories zie ik vaker een hippe koude cold brew koffie langskomen. Nederland begint er langzaam ook aan te geloven. Allerlei varianties van ice koffie zijn in aantocht. De cold brew is al een ‘hot’  topic bij bartenders. Doordat bij deze methode geen gebruik wordt gemaakt van een machine kan deze techniek makkelijk worden toegepast in een cocktailbar waar men geen koffiemachine ter beschikking heeft.

Wat is cold brew?

Cold brew is een koud bereide koffie. Grof gemalen koffie gaat voor 12-24 uur in koud water. Hierdoor worden langzaam de koffiesmaken geëxtraheerd. Koud water neemt de extractie langzamer op dan warm water, vandaar de tijd. Qua smaak word de koffie minder bitter en worden de aroma’s behouden. Resultaat; een smaakvolle, genuanceerde en lekker verfrissende koffie met een fijn mondgevoel.

Naast cold brew is er ook cold drip. Hierbij druppelt het koude water langzaam door de koffie heen. Je zou thuis een installatie kunnen maken maar er bestaan ook mooie cold drip houders. In Nederland zijn al enkele cold brew of cold drips ready to go verkrijgbaar in flesjes. Tribes heeft natuurlijk cold brew in een flesje.

Nitro

Maar wist je dat je van deze twee soorten koude koffies ook nitro koffie kan maken.  Hierbij gaat de koud bereide koffie in een tank of siphon (ook wel slagroomspuit) en door middel van toevoeging van stikstof resulteert deze koffie tot nitro met een lichte bubbel en schuimkraag. De koffie wordt romig en zoet.

IJsklontjes doen wonderen voor koude dranken. Als je het lekker vind kan je melk of een melk alternatief toevoegen, zoals soya, almond of cocos drink. In combinatie met tonic, ginger ale of een limonade is het ook helemaal top. Vers limoen partje, schijfje sinaasappel of komkommer als garnish, helemaal top!

Flash brewed

Nog een spannende variant; flash brewed koffie. Deze maak je door warme filterkoffie direct op koud ijs te laten lopen tijdens de bereiding. Met behulp van een V60 of aeropress (zie vorige blog) en een andere verhouding van water en gemalen koffie maak je een lekkere ijs-variant van filter koffie. Erg leuk om uit te serveren aan tafel bij je gasten.

Na al deze verkoelende drankjes op het terras heb ik wel zin in een koffiecocktail! Hierover volgende maand meer. Heb jij een lekkere ijskoffie variant? Tag op je instapost ontheroad hospitality en tribes coffee en wie weet zit ik binnenkort op die plek een ijskoffie te drinken!

Geniet van de zomer en je ice koffie!

Milou Savelkoul is barista en founder van ontheroad hospitality.
Mcoffee&cocktails.barista&bartender.events.consultant.workshops.concepts
*leuke tips zijn altijd welkom! Stuur me een berichtje!

Tribes coffee is onderdeel van Redbeans.